"Vores 23.000 medlemmer får rabat på deres el - det kan du også få"

Producér din egen strøm ved hjælp af solceller!

Selvom man indimellem kan spejde langt efter solskinstimerne her i landet, er der stadigvæk rig mulighed for at udnytte solens stråler til at lave strøm til hjemmet. Solen er én stor, vedvarende energikilde, som ikke går nogen steder foreløbigt. Vi kan derfor alle med samvittigheden i behold høste løs af dens livsgivende energi, som både er godt for miljøet og pengepungen.

Man kan måske tænke, at den mest effektive udnyttelse af solens stråler foregår i dele af verden som har flere solskinstimer per år, og hvor selv vintermånederne er lyse og varme. Det viser sig dog, at selv om vi oplever lange perioder med overskyet vejr her i landet, og har en meget lang vinterperiode, at der stadigvæk er gode betingelser for at producere ganske store mængder strøm ved hjælp af solens energi.

Et solcelleanlæg på taget af ens hjem er en fremragende måde at udnytte solens energi til at producere strøm, enten som et supplement til strømforbruget, eller til helt at afløse din nuværende energikilde.

 

Her kan du læse hvordan et solcelleanlæg egentlig virker

Et solcelleanlæg fungerer ved at omdanne solenergi til strøm, som så kan sendes direkte ind på ens eget el-net. Processen bag dette er ganske simpel. Solceller er såkaldte halvledere, opbygget af grundstoffet silicium. Halvledere har den særlige egenskab, at de igennem fotoelektrisk effekt kan skabe elektricitet ved hjælp af lys. I det øjeblik at solens stråler rammer fronten af en solcelle, løsriver elektroner sig, og foretager en vandring igennem solcellen. Dette fører til en spændingsforskel (volt), som danner elektrisk strøm (ampere)

Man forbinder solcellerne i serier, og laminerer dem ind i et såkaldt solcellepanel. Disse kobles sammen på ens tag, og fører til en produktion af jævnstrøm i solcelleanlægget. Denne jævnstrøm skal så blot konverteres til vekselstrøm, som er det man finder på el-nettet, og derefter tilsluttes til el-tavlen i hjemmet. Mere kompliceret er det ikke, at udnytte solens stråler til at spare penge på el-regningen.

 

En elmåler som viser plus-tal på kontoen – nettomålingsordningen

Strømmen som produceres på ens solcelleanlæg kan nu anvendes i boligen. Er der eventuelt overskydende strøm, så vil dette blive sendt ud på det offentlige el-net, og komme andre til gavn. I de uundgåelige perioder hvor solcelleanlægget producerer mere strøm end man selv bruger, opmagasineres denne på el-nettet. Når der så kommer overskyede dage, hvor ens solceller producerer mindre strøm end ens forbrug, henter man den opmagasinerede strøm ned igen fra det offentlige el-net. Denne løsning kaldes statens nettomålingsordning.

 

Overskydende strømproduktion

Producerer det solcelleanlæg man har installeret mere strøm, end man forbruger i løbet af et år, vil man modtage et mindre beløb for denne overskudsproduktion. Reglerne er dog lavet således, at det ikke er særlig økonomisk gunstigt, at overproducere på ens solcelleanlæg. Derfor vil det mest optimale solcelleanlæg som udgangspunkt være det, der producerer så tæt på den mængde strøm man selv bruger om året.

På nuværende tidspunkt modtager man 60 øre per kWh for ens overproduktion af strøm. Denne afregning af produktionen inkluderer kun den del af ens produktion, som overgår ens eget forbrug.

 

Effekt og dimensionering af solcelleanlæg

Ifølge de danske regler tillades der opsætning af solcelleanlæg med en ydelse på op til 6 kWp (kilo Watt peak). Dette vil sige at anlægget ved optimale forhold, som anses for at være på et sydvendt tag, med en hældning på 40 grader, må yde 6 kW under det der kaldes spidsbelastning. Dette svarer til omkring 5.400 kWh årligt, hvilket overstiger hvad en gennemsnitlig dansk familie bruger om året med knap 1.000 kWh.

Effekten af solcelleanlægget og dermed den mulige strømproduktion afhænger af den fysiske størrelse af anlægget – et anlæg på 1 kWp kræver solpaneler med et samlet overfladeareal på 6,5 m2.

Hvor stor effekt og strømproduktion et givent solcelleanlæg vil have, afhænger af størrelsen af dette. Som eksempel kræves der et overfladeareal på 6,5 m2 for et opnå et kW på 1.

 

Opsætning af solceller

På samme måde som med al anden el-installation, er det et lovkrav at opsætning af fastmonterede solceller udføres af autoriserede fagfolk. Som undtagelse må mindre byg-selv-solcelleanlæg til fritidsbrug gerne opsættes af ejeren selv. En fordel er, at en autoriseret fagmand bland andet vil kunne foretage vurderingen om hvorvidt dit hjems specifikke tagkonstruktion kan holde til solcelleanlæggets vægt.