"Vores 23.000 medlemmer får rabat på deres el - det kan du også få"

Fremgangsmåde når du skal vælge elspareskinner - du kan spare penge på strømmen

Fordi der findes forskellige typer elspareskinner, bør man som udgangspunkt finde ud af, præcist hvilket apparat man vil slutte til den. Man vil som regel kunne finde elspareskinner som egner sig særligt godt til specifikke anordninger, f.eks. modeller til brug med ens tv-setup i stuen.

Du kan ofte finde gode råd og vejledning i dit lokale byggemarked eller i din radio-tv butik. De kan guide dig i retningen af den rette elspareskinne.

 

Alt om elspareskinner

Elspareskinnen fungerer som en intelligent stikdåse. Den slukker selv for de apparater, som man bruger sammen med sin computer, tv’et og lignende.

Man finder i dag fire forskellige slags elspareskinner på markedet:
- Elspareskinner, som selv slukker for strømmen når der bruges under 20W, eller når apparaterne er i standby. 
- Elspareskinner med usb-stik. Denne sluttes til computeren, og kan ved hjælp af usb-tilkoblingen registrere når computeren slukkes. 
- Elspareskinner, som man slukker med apparatets egen fjernbetjening. Alternativt kan man også få denne type elspareskinne med tilhørende fjernbetjening. På den måde vil man kunne anvende den til apparater uden fjernbetjening.
- Elspareskinner med ”learning”-funktion. Disse kan indstilles til slukke ved det antal watt, som ens computer eller tv’et i stuen bruger når disse er på standby. Dette er en nem løsning at anvende, da skinnen klarer stort set det hele selv, når man skal sætte den op.

 

Spørgsmål og svar

Hvor meget strøm bruger elspareskinnen selv?
Har en elspareskinne Elsparemærket, så kan du være sikker på, at den maksimalt bruger 1 watt. Vil du måle dens præcise forbrug, så skal du blot bruge en kvalitets elmåler. Her kan du eksempelvis anvende et SparOmeter.

Hvor meget koster en elspareskinne, og hvor køber man dem henne?
Man kan i dag få en elspareskinne med Elsparefondens anbefaling for så lidt som 40 kr. Man finder dem overalt i tv-butikker, telebutikker, i byggemarkeder, supermarkeder og lignende.

Vil jeg kunne tilslutte alle mine apparater i hjemmet til elspareskinner?
Desværre ikke. Visse apparater, blandt andet PS3 konsollen, digitale modtagere og harddiskoptagere vil skulle slukkes på apparatet, før man slukker på stikkontakten. Undersøg eventuelt sagen nærmere i brugsanvisningen.

Kan mine elektriske apparater tage skade, når jeg bruger elspareskinner?
Som udgangspunkt har elspareskinner ingen skadelige virkninger på elektrisk udstyr. Dog kan de temperatursvingninger, som følger når man tænder og slukker ofte for apparaterne slide lidt på apparaterne. Dette er dog helt nede i småtingsafdelingen, og vil i langt det fleste tilfælde ikke betyde noget.

Findes der elspareskinner med jordsstik?
Både Savepower, Garder og GN-belysning fremstiller elspareskinner med jordstik og plads til fem apparater. Man skal dog være opmærksom på, at nogen elspareskinner har et såkaldt blindhul, hvor der er plads til jordstik, men hvor skinnen reelt ikke har jord.

Findes der elspareskinner med mere end fem stik?
Desværre ikke. Elspareskinner findes kun med op til fire stik, som man bruger til dvd, printer osv.

Hvor meget må man slutte til en elspareskinne?
Man må ikke tilslutte mere til en elspareskinne, end den kan trække. Visse elspareskinner kan maksimalt trække 300 watt i hovedstkikket, hvilket ellers kan lede til problemer, især hvis man bruger skinnen sammen med et stort tv af ældre dato og med et højt strømforbrug.