"Vores 23.000 medlemmer får rabat på deres el - det kan du også få"

Mål og følg strømforbruget med en energimåler

Overalt i danske hjem finder man såkaldte strømtyve. Dette er en betegnelse, som man bruger om elektriske apparater, der fortsat sluger strøm, til trods for at man ikke bruger dem. Dette problem kan man dog hurtigt komme til livs med en strømmåler, som ganske nemt afslører, om apparater i dit hjem er strømtyve.

En energimåler er et godt redskab til at få et overblik over, hvor meget strøm forskellige elektriske apparater i hjemmet bruger. Energimåleren kan både bruges til at måle strømforbruget når apparaterne er tændte, og hvis de er slukkede/står på standby.

Energimåleren fungerer ganske simpelt. Det er blot at tilslutte den imellem stikkontakten, og det elektriske apparat man ønsker at måle forbruget på. Displayet på måleren vil nu vise, hvor meget strøm der bliver brugt. Er der stadigvæk tal på displayet når man slukker for apparatet, så har man fanget en strømtyv på fersk gerning.

På den måde er det enkelt at finde frem til strømtyve i hjemmet, og få sat en stopper for strømspildet. Det er blot at slukke på stikkontakten, så er du sikker på, at der ikke bruges strøm. Er stikkontakten eventuelt svær at komme til, så kan man i dag anskaffe sig en tænd-sluk elspareskinne ganske billigt.

Et andet redskab er et tænd-sluk ur, som slår strømmen fra i en foruddefineret periode. Elspareskinnen derimod slukker for alle tilsluttede apparater, når et enkelt (eksempelvis tv’et) slukkes. På den måde er man sikker på, at DVD-afspiller, satellitboks osv. ikke fortsætter med at bruge strøm.

 

Hold øje med din CO2-udledning

Som en ekstra smart funktion kan mange af de nyeste elmålere vise dig, hvor meget CO2 et apparat forårsager. Man vil ligeledes kunne se, hvad apparatets elforbrug koster dig på elregningen. På den måde kan man få et godt billede af, hvor meget ens indsats gavner henholdsvis miljø og pengepung.

 

Anskaf en energimåler og brug den

1. En energimåler kan du sædvanligvis låne på biblioteket, hos dit energiselskab eller finde den i varehuse eller på internettet.

2. Denne tilsluttes dine elektriske apparater, hvorefter man måler forbruget over et døgn, en uge eller en måned. Derefter vil du kunne se præcist hvad det gennemsnitlige strømforbrug har været i denne periode. Er du eventuelt kun interesseret i standby-strømforbruget, da kan du nøjes med at bruge den, når apparatet er slukket.

3. Den bedste måde at komme strømtyve i hjemmet til livs er ved konsekvent at slukke på stikkontakten, når apparaterne ikke er i brug. Er dette problematisk som følge af stikkontaktens placering, kan man gøre dette mere praktisk med en elspareskinne eller et tænd-sluk ur. Disse slukker enten for apparaterne i et forudbestemt tidsrum, eller når apparatet ikke er i brug.

 

Drop de gamle stikdåser, og brug elspareskinner i stedet

Rigtig mange elektriske apparater i hjemmet har et væsentligt strømforbrug, når de står på standby. Dette kan man komme til livs ved at slukke for stikkontakten. Er dette besværligt, kan man i stedet bruge en elspareskinne. Denne sørger effektivt for, at slukke for strømmen når apparaterne er på standby, og derfor helt aflive det skjulte strømforbrug.

Selve standbyfunktionen er i dag lidt af et fortidslevn. Hvor den før i tiden sørgede for, at eksempelvis programindstillinger på VHS-maskinen ikke blev slettet når man slukkede for apparatet, varetages disse opgaver i dag af indbygget hukommelse i din computer, dvd-afspiller osv. Derfor kan man i dag roligt slukke på stikkontakten.

Det vil ikke være en overdrivelse at påstå, at standbyfunktionen er ren bekvemmelighed, og at den slet ikke er nødvendig. I mange danske hjem er stikkontakter gemt bag sofaer, reoler og lignende. Derfor kan det være svært at komme ind til stikkontakten, hver gang man skal slukke og tænde, og man ender derfor ofte med at undlade det helt. Dette betyder, at standbyfunktioner får lov til at køre videre og bruge unødvendig strøm.

Har man dette problem, da kan man med fordel anskaffe sig en elspareskinne. Der findes rigtig mange smarte versioner på markedet i dag. Hver med deres fordele, og med masser af forskellige ekstra funktioner. Eksempelvis kan man få elspareskinner med fjernbetjening og meget andet. Grundideen er dog sædvanligvis den samme ved alle modeller: at få slukket for strømtyvene nemt og bekvemt!

Præcis hvor meget man sparer, når man anskaffer sig en eller flere elspareskinner varierer naturligt nok, alt efter hvad man har tilsluttet. Elsparefonden har beregnet at en stereoforstærker bruger 10 W når den står på standby. Dette vil i løbet af et år blive til 160 kr. ekstra på strømregningen, samt 34 kg ekstra CO2 i atmosfæren, hvis apparatet står på standby 19 timer om dagen. Sammenligner man dette med en elspareskinnes beskedne pris på cirka 40 kroner, er det tydeligt, at denne hurtigt vil blive en god investering.

I forbindelse med anskaffelsen af en elspareskinne skal du være opmærksom på følgende: hvis du stadigvæk anvender en VHS-videomaskine, så er det ikke sikkert, at denne kan huske eventuelle forud-programmeringer, når du slukker for stikkontakten.