"Vores 23.000 medlemmer får rabat på deres el - det kan du også få"

Sluk din router, når den ikke bruges

Fordi internet routere ofte er gemt af vejen, så glemmer mange mennesker at slukke for dem, når de ikke er i brug. Det betyder, at mange routere rundt om i landet står og bruger unødvendig strøm. Det er derfor en rigtig god vane, at slukke for sin router hver gang man også slukker for computeren.

Danmarks statistik anslår, at 89 % af alle danskere har adgang til internettet. Som følge heraf findes der rigtig mange routere rundt omkring i landet. Disse står tit gemt af vejen og ude af syne i skabe, bag sofaen eller lignende. Det betyder, at man ofte glemmer at slukke dem, når de ikke er i brug. ELMODEL-bolig har undersøgt sagen, og fundet ud af at 75 % af alle danskere sjældent slukker deres internetforbindelse.

Det kan måske være svært at tro, at den lille router har nogen særlig effekt på ens årlige strømforbrug. Men man skal ikke lade sig narre. En routers standby forbrug vil når den står tændt 24 timer i døgnet, betyde en CO2 udledning på 25 kg om året. På elregning vil dette betyde en udgift på 100 kr. Penge som man sagtens ville kunne spare, hvis man blot slukkede for routeren når den ikke var i brug.

Der sker ikke nóget funktionelt ved at slukke for routeren. Så snart man tænder for den igen, genopretter den hurtigt internetforbindelsen. Faktisk vil routeren med stor sandsynlighed være klar til brug hurtigere, end ens computer er det. Vær dog obs på hvornår dit teleselskab laver opdateringer af softwaren. Nogle udfører det kun om natten, hvorfor det i værste fald kan betyde sikkerhedshuller, hvis du aldrig får opdateret softwaren.

Hvis routerens placering gør det vanskeligt at slukke for den, kan man med stor fordel tilslutte en elspareskinne eller et tænd-luk ur. 

1. En god vane er at slukke for sin router, når man ikke bruger sin computer. Allervigtigst er det naturligvis at slukke for sin router, når man tager på ferie og lignende.

2. Står routeren eventuelt så den er svær at komme til, kan der med fordel tilsluttes et tænd-sluk ur eller en elspareskinne.