"Vores 23.000 medlemmer får rabat på deres el - det kan du også få"

Spar penge på strømmen - Udskift glødepærer med el-spare-pærer

En af de hurtigste og mest gevinstsikre måder at nedsætte sit årlige strømforbrug, er ved at skifte fra traditionelle glødepærer til moderne el-spare-pærer. Dette hjælper både med at nedsætte CO2-udledningen og du kan samtidigt spare penge på el. Der spares hele 14 kg CO2 pr år, hver gang men skifter en glødepære ud med en el-spare-pære.

En rapport fra Dansk Energi viste, at en gennemsnitlig dansk husstands årlige udgifter til belysning faldt fra 16 % til 13 % i perioden 2000 til 2009. Dette fald mener man  skyldes den øgede popularitet, som el-spare-pærer har oplevet. Denne type pærer er i dag at finde i 9 ud af 10 danske hjem.

Den voldsomme popularitet som el-spare-pærer oplever, skyldes bl.a. at det er så nem en måde, at energioptimere sit hjem på.

En el-spare-pære med A-mærket har et strømforbrug, som er fire gange lavere end en glødepæres af samme styrke. Samtidigt vil el-spare-pærens levetid være imellem 6 og 15 gange længere. Disse to faktorer lagt sammen betyder, at man i løbet af en el-spare-pærers levetid vil kunne forvente en samlet besparelse på 500 kroner. Det svarer til 65 kr årligt, for hver el-spare-pærer man erstatter de gamle glødepærer med.

Til trods for den dyrere pris som el-spare-pærer har, så ender de i sidste ende ud med at være billigere, netop på grund af førnævnte lange levetid og det reducerede strømforbrug. Og så er det naturligvis ikke at forglemme, at man udover at spare penge, også mindsker den skadelige CO2-udledning.

En ting man skal være opmærksom på, er at man aldrig må smide el-spare-pærer ud sammen med sit normale skrald. Nogen typer indeholder nemlig kviksølv, som er yderst skadeligt for miljø og mennesker. Derfor skal man aflevere sine brugte pærer på genbrugsstationen.

 

Sådan udskifter man bedst sine gamle glødepærer

1. Find ud af hvor mange glødepærer der skal skiftes ud, og hvilke fatningsstørrelser de forskellige har. Samtidig bør man også overveje, hvilken lysstyrke man har brug for.

2. Gør dig overvejelsen om hvilken type lys du ønsker.

3. Udskift de udtjente glødepærer med el-spare-pærer. Sørg for at aflevere de gamle pærer på genbrugspladsen, så de ikke bliver til skade for miljøet.

 

Hvordan man vælger den rigtige type el-spare-pære

Inden du går i gang med at udskifte dine gamle glødepærer, bør du være opmærksom på hvor i hjemmet de nye skal sættes op, og til hvilket formål. Der findes mange forskellige varianter på markedet som hver har sine specifikke fordele. Man bør i denne sammenhæng stifte bekendtskab med tre forskellige begreber: ”farvetemperatur”, ”farvegengivelse” og ”lysstyrke. Som eksempel egner en el-spare-pære med lav farvetemperatur og høj farvegengivelse sig særlig godt til læsning og over spisebordet, da denne type pære giver et varmt og behageligt lys, som er ekstra behageligt for øjnene.

 

Farvetemperatur (Kelvin)

Farvetemperatur bruges som betegnelse for hvor ”varmt” eller ”koldt” en lyskilde vil opfattes af det menneskelige øje. Man måler denne ud fra Kelvin-skalaen (K), som går fra 0 til 10.000 K. Lys med en lav Kelvin-værdi opfattes varmt for øjet, hvorimod lys med en høj Kelvin-værdi betegnes som koldt lys.

Som udgangspunkt opererer man kun indenfor intervallet 2.600 til 4.000 K, da det er indenfor disse værdier at det menneskelige øje kan skelne nuancer. Almindelige glødepærer har en Kelvin-værdi på 2.700, hvorimod el-spare-pærer varierer imellem 2.600 og 3.000 K. Hvilken værdi en specifik værdi en el-spare-pære har, kan man som regel se på æsken.

 

Farvegengivelse (farvekvalitet/Ra-værdi)

Ligesom det er vigtigt at have øje for farvetemperaturen når man køber nye pærer, så er det også vigtigt at være opmærksom på pærens evne til at gengive farver. Lys med en lav farvekvalitet vil betyde at farverne i rummet vil synes blege og unuancerede.

Hvordan en lyskilde gengiver farver angiver man i Ra-værdi. Denne går fra 0 til 100, hvor 100 svarer til det man oplever udendørs i dagslys. En almindelig el-spare-pære har en Ra-værdi på 80 til 85 Ra, hvorimod en glødepære ligger på 99. Ligesom K-værdien kan man som regel også se Ra-værdien for en pære på æsken.

 

Lysmængde (Lumen)

Da man i sin tid introducerede el-spare-pæren til markedet, baserede man sammenligner imellem disse og glædepærer på ud fra Watt-angivelsen. Dette system er dog mangelfuldt, og kunne i visse tilfælde lede forbrugere på afveje. Man bør derimod anvende Lumen som måleenhed, da denne angiver lysmængden.

 

Pærens fatning og størrelse

Når man skal vælge en ny pære, er det vigtigt, at man både vælger den rigtige størrelse samt den rigtige fatning. Dette sikrer, at den nye pære rent faktisk passer i den lampe man ønsker at sætte den i. De mest udbredte fatningsstørrelser er E27 (stor fatning) og E14 (lille fatning).

Samtidigt skal man være opmærksom på, at mange el-spare-pærer er større end almindelige glødepærer. Hvis pæren som eksempel skal bruges i en lampe, skal man være opmærksom på, om der er plads nok til el-spare-pæren.

Det allernemmeste er at tage den gamle pære med sig, når man skal købe ny. På den måde undgår man at komme hjem med et fejlkøb.