"Vores 23.000 medlemmer får rabat på deres el - det kan du også få"

Køleskabe skal stå på 5 grader, frysere skal stå på -18 grader

Både køleskabe og frysere er naturligt nok faste og uundværlige stykker inventar i danske hjem. Foruden selve designet er det ofte energimærkningen og prisen, som afgør hvilken model danskere køber, både når det gælder køleskabe og frysere. Vælger man i første omgang et energibesparende køleskab, men indstiller det til gengæld for koldt, så viser det sig desværre, at de ønskede besparelser kan gå tabt.

Gængse anbefalinger lyder, at man indstiller temperaturen i sit køleskab til at være 5 grader, og temperaturen i fryseren til -18 grader. Indstiller man apparaterne lavere end dette, så kræves der naturligt nok mere strøm, for at holde henholdsvis køleskab og fryser koldt. Da den lavere temperatur ikke har nogen afgørende betydning for madvarers holdbarhed, hverken i køleskab eller fryser, vil dette ekstra forbrug være både spild af penge, og samtidigt en unødvendig belastning af miljøet.

Udregninger har vist, at for hver grad man sænker temperaturen i fryser eller købeskab, da stiger strømforbruget også med imellem 2 og 5 %. Dette betyder som eksempel, at et køleskab med energimærkning A+ vil forbruge 52 kWh ekstra per år, hvis dette er indstillet bare 2 grader for lavt. Dette fører til en ekstra udgift på elregningen på cirka 100 kr, og er samtidigt skyld i unødvendig CO2 udledning på hele 23 kg. Og dette bliver kun værre, hvis der er tale om et køleskab med en energimærkning under A+.

Der er ikke nogen tvivl om, at det er en god ide at holde øje med temperaturen i både fryser og køleskab i hjemmet. Mange køleskabe og frysere er ikke udstyret med tilgængelige termostater fra producentens side. Er dette tilfældet i dit køleskab eller i din fryser, så er det en rigtig god ide at anskaffe en termostat, og selv måle temperaturen.