"Vores 23.000 medlemmer får rabat på deres el - det kan du også få"

Brug låget og udnyt ovnens eftervarme

I ethvert moderne køkken finder man som regel et stort antal elektriske køkkenredskaber. Den daglige madlavning kan som følge heraf betyde et højt strømforbrug. Ved at indarbejde et par små daglige vaner kan man derfor gøre sin brug af køkkenredskaber mere miljøvenlig, og måske spare lidt penge i sidste ende.

Både ovn og kogeplader står for en stor del af det strømforbrug, som er i køkkenet. De vaner vi har når vi er i køkkenet, er ofte ikke ting den gennemsnitlige dansker gør sig tanker om til dagligt. Dog viser det sig, at man ved et par simple ændringer af disse kan spare penge og samtidigt gøre sin madlavning mere miljøvenlig.

Et eksempel på en vane som mange har, men som man bør overveje at ændre, er den først at slukke for kogepladerne og ovnen når maden er færdigtilberedt. I stedet bør man udnytte den gratis varme som de opvarmede kogeplader og ovnen tilbyder, ved at slukke 5 til 10 minutter før maden er færdig. Dette gælder dog ikke induktionsplader. På samme måde kan man spare på strømmen ved at udnytte ovnens forvarme, i stedet for først at sætte maden ind når ovnen er varmet op til den ønskede temperatur. Det viser sig, at man kan spare hele 10 til 25 % på strømforbruget ved at udnytte ovn og kogepladers forvarme og eftervarme.

Når man bruger gryder ved madlavning, undlader mange at bruge låg under opvarmning. Dette kan føre til, at man må skrue ekstra meget op for varmen på komfuret, hvilket betyder et forøget strømforbrug på op imod det tredobbelte. Samtidigt kan man også bruge mindre vand til at koge i, når man bruger låg, hvilket kan give en besparelse på omkring 50 %.

Gryder og pander med et par år på bagen har ofte ikke længere bunde, som er i plan. Dette betyder, at varmeudnyttelsen forringes, og i visse tilfælde kræver op imod 50 % ekstra energi. Det kan derfor godt betale sig på lang sigt at købe nye gryder og pander, gerne med tykke bunde. Disse fordeler og holder nemlig bedre på varmen, end de tyndere typer.

Et sidste trick er at bruge gryder frem for ovnen, hvis det er muligt. Ovnen har som udgangspunkt et højere energiforbrug end komfuret. Her er det naturligt nok mængden af mad, og hvilken type mad man skal tilberede, som afgør hvorvidt man skal bruge ovnen, eller kan nøjes med komfuret.