"Vores 23.000 medlemmer får rabat på deres el - det kan du også få"

Fjernsyn med energi- og miljømærke

Vi danskere holder meget af at se fjernsyn. Undersøgelser viser, at det gennemsnitlige tv-forbrug i 2011 var på hele 3 timer og 20 minutter om dagen. Alt dette tv-forbrug ender ud i et rigtig stort strømforbrug. Det koster årligt en gennemsnitlig dansk familie 1.300 kroner at holde gang i tv’et - og det alene for strømmen. Derfor er der rigtig god fornuft i at vælge et tv med et lavt strømforbrug.

Som følge af et højt forbrug, og dyre priser på strøm, er det blevet en bekostelig affære, når en dansk familie tænder for tv’et. Helt præcist ligger det gennemsnitlige årlige forbrug på strøm til tv’et på omkring 1.300 kroner om året. Det er dog ikke kun på pengepungen, at det store tv-forbrug skaber udslag. Miljøet mærker også til, at vi ser så meget tv.

Dansk Energi anslår, at et tv udleder hvad der svarer til 140 kg CO2 om året. Ganger man dette op med de fem millioner tv, som står spredt rundt omkring i landet, bliver dette til rigtig meget CO2 i atmosfæren. Hele 700.000 tons, som belaster miljøet enormt.

En af de mest effektive måder at spare på strømmen, og stadigvæk blive ved med at kigge tv, er ved at anskaffe sig et energivenligt fjernsyn. Disse findes der rigtig mange af på markedet i dag. Det kan dog være lidt af en jungle, når man skal finde frem til den rigtige model. Naturligvis vil man altid kunne finde god og kyndig vejledning hos sin forhandler. Dog kan man også få en hjælpende hånd af de mange gode miljømærker, som du kan se en oversigt over nedenfor.

 

EU’s Energimærkningsordning
Energistyrelsen vedtog i sin tid, at alle nye fjernsyn fra den 1. december 2011 skal være omfattet af EU’s energimærkningsordning. Denne kender man tidligere fra hvidevarer m.m. Mærkningen uddeler mærker i en skal fra A til G, hvor A er det absolut mest energivenlige produkt. Dette er en nem og klar måde at finde ud af, hvilke tv, der er mest energivenlige.

 

Miljømærkerne Svanen og Blomsten
Vælger man Svanemærket eller Blomsten når man skal købe tv, så sørger man for at vælge et tv med et lavt strømforbrug. Dette gælder både når tv’et er slukket, og når det er tændt. Samtidigt er disse mærkninger en garanti for, at tv’et er produceret med let-genanvendelige dele med et så lavt indhold af olie og metaller som muligt. Slutteligt sikrer miljømærkerne Svanen og Blomsten også, at der er brugt færre skadelige kemikalier, eller at visse er helt udeladt (blandt andet bromerede flammehæmmere).GO’Energimærket
I 2011 lancerede det daværende GO’Energi (tidligere Elsparefonden) GO’ Energimærket, som kun tildeles de mest energieffektive produkter på markedet. Mærkningen er forbrugernes garanti for, at produktet er gennemtestet og lever op til en række strenge energi- og kvalitetsmæssige krav.

GO’energi (nu kendt som Elsparefonden) lancerede i 2011 det såkaldte GO’energimærke. For at opnå denne mærkning skulle et givent produkt være det absolut mest energieffektive på markedet. GO’energimærket betyder derfor, at mærket lever op til meget høje krav om både energieffektivitet, og at produktet er i høj kvalitet.

Til trods for at GO’energi lukkede i juli 2012, så lever GO’energimærket videre, og bliver nu om dage varetaget af Elsparefonden.

En god ting at huske på er, at ligesom det gælder med mange andre elektroniske apparater, så er den lave købspris ikke altid lig med den laveste pris i sidste ende. Hvis en dyrere model bruger mindre strøm om året, så kan dette over få år spare én flere penge, end at købe et billigere tv.