"Vores 23.000 medlemmer får rabat på deres el - det kan du også få"

Et par gode råd omkring køleskab og fryser fra Energiministeriet

Overvåg temperaturen
5 grader i køleskabet og -18 grader i fryseren er de optimale indstillinger på dine hvidevarer. Sænker du temperaturen med blot én grad, så stiger dit elforbrug også med cirka 2 til 5 %, fordi kompressoren vil skulle arbejde hårdere, og bruge mere strøm.

Den bedste måde at aflæse køleskabet temperatur er ved at stille i et termometer i et glas vand i midterst i køleskabet. Efter et døgn vil man kunne aflæse allermest nøjagtigt hvad temperaturen er i køleskabet. Et andet trick er, at rumtemperaturen har betydning for, hvor meget strøm både fryser og køleskab bruger. Er der mulighed for at stille dem kølige steder, så kan der være små besparelser at gøre på elregningen. Dog bør ingen af disse apparater udsættes for frost.

Slutter dørene tæt?
Både dør og låge til fryser og køleskab skal slutte tæt, for at minimere temperaturtabet. Er man i tvivl om dette er tilfældet, så kan man kontrollere ved at sætte en papirstrimmel i klemme i døren. Bliver denne hængende, så slutter døren tæt som den skal.

Luft omkring apparatet
Både køleskabe og fryser afgiver varme når de arbejder. Det er meget vigtigt at denne varme kan komme væk. Er dette ikke tilfældet, så vil apparatet skulle bruge mere energi på nedkølingen, og vil samtidigt blive slidt hurtigere. Det er derfor essentielt, at der er luft omkring både køleskab og fryser. Et andet tip er at holde kondensator-ribbene bag på skabet så rene som muligt. Eventuel støv på disse virker nemlig isolerende, og vil øge strømforbruget som følge deraf.

Ønsker man indbygning af fryser og/eller køleskab, så skal man være ekstra opmærksom på at dette skal ventileres. Man skal derfor altid følge installationsvejledningen.

Tø dine madvarer op i køleskabet
Frosne madvarer som skal tø op, afgiver ganske gratis kulde. Så hvorfor ikke lade denne komme til gode, ved at placere dem i køleskabet hvor kulden gavner allerbedst? Den ekstralange optøningstid i køleskabet er ikke kun en hjælpende hånd til at holde de andre madvarer kolde, men giver rent faktisk også en bedre kvalitet, både når der er tale om fisk, fjerkræ og kød.


En åben dør øger energitabet
Hver eneste gang man åbner køleskabet eller fryseren, så lukkes der varm luft ind i kølerummet. Da der kræves energi for at køle denne luft ned, så er et ganske simpelt trick, at have både fryser og køleskab åbent så lidt som muligt.

Glem ikke indfrysningsknappen
Fryserens indfrysningsknap bruges, når man ønsker at fryse større mængder madvarer ned på én gang (over 3 kg.). Denne skal trykkes ind et døgn i forvejen, og bringer temperaturen i fryseren væsentligt under de normale -18 grader. Knappen gør nemlig at fryseren arbejder konstant. Det er dog vigtigt at man husker at slå denne knap fra igen et døgn efter at varerne er puttet i fryseren, da man ellers kan få sig en ubehagelig overraskelse på strømregningen.