"Vores 23.000 medlemmer får rabat på deres el - det kan du også få"

Computerens automatiske standbyfunktion

Computeren er i dag blevet en helt fast del af vores hverdag, og de fleste bruger den hver eneste dag. Det er dog et problem for mange, at man glemmer at slukke for sin computer efter brug, og i stedet lader den være tændt. Det kan her være en stor fordel, at aktivere computerens automatiske standbyfunktion, hvis den ikke allerede er aktiv. Dette kan reducere dens strømforbrug, i nogle tilfælde med op til 95 %.

Når det gælder adgang til computere i huset, ligger vi danskere i den europæiske top. Dansk statistik anslår at omkring 90 % af alle danskere har mindst én eller flere computere stående derhjemme. Samme statistik fortæller, at 78 % af alle danskere sidder ved computeren mindst én gang om dagen.

Dette betyder desværre også at computere, som følge af denne internationale topplacering, står for en meget stigende del af danske hjems strømforbrug. I perioden 2000 til 2009 steg strømforbruget til computere fra 4 % til 10 % af en gennemsnitlig husstands forbrug.

En af de primære grunde til denne stigning i strømforbrug til computere er, at man i dag bruger computeren meget mere end tidligere. Dette kombineret med computerens langt større udbredelse i dag er hovedårsagen til denne tendens.

Der er dog ingen grund til at se passivt til, mens ens computer flår sig igennem elregningen. Man kan selv gøre meget for at reducere deres strømforbrug, især hvis man slukker for computer, printer og lignende udstyr, så snart man ikke bruger det. Gør man ikke det, så kan man være helt sikker på, at det kan ses på strømregningen.

Hvis man ofte glemmer at slukke for computer og skærm, kan man med fordel aktivere computerens og eventuelt den eksterne skærms automatiske standbyfunktion. Denne sætter computer og skærm på standby, når disse ikke har været i brug i et stykke tid. Dette reducerer strømforbruget med hele 95 %, i forhold til når den er tændt.

Der er derfor masser af gode grunde til, at aktivere den automatiske standbyfunktion. Bedst er det naturligvis helt at slukke for computeren, men alt er bedre end, at den står unødvendigt tændt. Herved kan du både spare penge og hjælpe til et bedre miljø.

Vær opmærksom på at en screensaver ikke er tilstrækkelig. Computerens processor arbejder stadigvæk, selvom screensaveren er slået til, hvilket resulterer i at computeren stadigvæk bruger rigtig meget strøm.

 

Indstilling af computerens standbyfunktion

Vær sikker på at din computer er indstillet til at gå på standby, når den ikke er i brug. Du kan eksempelvis indstille den således, at computerens standbyfunktion slår til efter ti minutter uden aktivitet. På samme måde kan skærmen sættes til at gå i ”sleep”-mode efter fem minutter uden aktivitet. Du kan eventuelt prøve dig frem, og finde de indstillinger som passer dig bedst.